Fra Sola til Ulan-Ude Mongol Rally 2020

Fra Sola til Ulan-Ude Mongol Rally 2020

HVEM HVA HVORFOR

4 menn og 2 VW bobler, alt over 50 år. Ca 26 000 kilometer, 22 land, store deler uten vei, gjennom verdens største ørken og over 4650 meter. Dette med en motor på 34 HK som i over 40 år har gjort tjeneste som sivilforsvarets brannsprøyter. Dette er utgangspunktet for vår Mongolia Rally 2020

Bakgrunn

For ca 3 år siden fikk bobleentusiastene Kai og Ole Jonny den brilliante ideen at de ville kjøre verdens sprøeste rally, Mongol-Rally fra Winchester til Ulan-Ude i Russland. Dette skulle gjøres med 2 spesialbygde biler og gjennomføres i løpet av 5-8 år.  Og nå er de klar. Flere ble sommeren 2019 spurt om å være med siden det trenges 2 i hver bil for å gjennomføre noenlunde trygt, men det viste seg lettere sagt enn gjort. Men høsten møter Ole Jonny på Jo en lørdagskveld som igjen kontakter Harald dagen etter og vipps er det plutselig blitt 2 team som skal fungere som ett underveis.

4 personligheter der ingen kjente alle før dette startet skal leve sammen 5-8 uker hele døgnet uten pause. Med dårlig hygiene og mange utfordringer, stressede og kjedelige øyeblikk i løpet av turen.

Historie Mongol Rally

Litt om Rallyet. Det har eksistert siden 2004, den gang og nå som et veldedighetsløp. 6 biler startet i England og 4 kom fram. Året etter startet 43 biler og 18 kom fram til Ulanbatoor i Mongolia. Så har det økt jevnt og trutt til nå å bli ca 250-300 biler som starter og 30% som aldri når målet. Pga så mange vrak som ble stående igjen i ULanbatoor nekte Mongolia å ha målgang lenger og det ble flyttet ca70 mil lenger nord til Ulan-Ude i Russland.  Men fremdeles kjøre mange deltaker via Gobiørkenen og Ulanbatoor før de svinger nord til mål.  For dette løpet har ingen fastsatt rute. Det er kun start og mål.

Og som arrangøren, The Adventurist, selv skriver: «Blir du syk, bryter bilen sammen, står du fast, blir du robbet: Ikke kontakt oss. Du er på egenhånd til du kommer til mål.»  Det er 3 grunnleggende regler for løpet: 1) Motoren kan ikke være større en 1200 kubikk 2) Det skal ikke være noe profesjonelt støtteapparat3) Hver bil må bruke minst 1000 £ på veldedighet.
Et viktig poeng med rallyet er enkelt og greit at den som kommer først til mål egentlig har tapt, for de har ikke opplevd noe på veien.
Jeg vil i en senere blogg komme tilbake til våre rute og plan for løpet. Men vi tar langt fra korteste vei.

Bilene

Så er de disse bilene da. Spesialbygd av to meget ivrige og flinke hobbymekanikere. Man tar to biler, eller mer nøyaktig rammer,  fra 1969 og 1970. Totalrenoverte karosseri, hevet 10 cm og ellers bygd fra bunn av. Nytt elektrisk opplegg, byttet seter til noe mer komfortabelt og bygd en spesialtilpasset takgrind med plass til mye bagasje.  Sivilforsvaret bytter ut sine brannsprøyter som har vært startet og skiftet olje på en gang i året i 50 år. Dette er selvfølgelig samme motorene som VW satte inni bilene sine på 60-tallet, så de passer rett inn i dette prosjektet.

Biltilsynet litt usikker når første bil kommer til godkjenning. Men etter dokumentasjon om bare bruk av originaldeler osv så blir bilen godkjent og ruller ut med skilter. Den andre bilen klar i løpet av januar måned. Dermed har vi 2 VW Baja klar.

Så får vi ta noen lengre turer utover våren for å teste at alt virker som det skal. Det vi ikke kan teste bilene for er ekstreme påkjenninger som vi vil møte på turen. Opp mot 50 graders varme, hvor mange hestekrefter som er igjen når vi passerer 4655 meter, sand støv og atter sand, veier fulle av hull og steiner som ikke har blitt vedlikehold siden de ble bygd i 1949, 12 timers kjøring daglig mange dager i strekk. Dette er å spå om det ukjente: Men med bilen fullastet med reservedeler og god tro skal nok bilene skal klare seg.

Neste blogg vil ta for seg første møte mellom de 4 deltakeren og den første famlende planleggingen. Planen framover er nok å prøve å få laget en blogg ca hver uke fram til start og så ofte som teknisk mulig underveis i løpet.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mongol_Rally

http://www.theadventurists.com.adventures.mongol-rally


Følg bloggen

Få varsel om oppdateringer direkte på din e-post

Lag nettstedet ditt med WordPress.com
Sett i gang
%d bloggere liker dette: