GPS og kart

Hvordan finne fram i ukjent terreng      

Team Hippo i Gobi

Herlig. For en som elsker kart er det en drøm å sitte på internett og lete etter kart over ukjent terreng.  Først og fremst finne brikker eller nedlastninger til GPS som dekket Sentral-Asia. Dette bør jo være greit. Etter 1,5 halv timer nytteløs leting er det bare å innse at dette er mer eller mindre ikke-eksisterende. De som har andeler i GPS-markedet må ha forsvinnende liten etterspørsel i disse områdene for det er ikke laget noe som jeg klarte å finne. 

Et bilde som inneholder tekst, kart

Automatisk generert beskrivelse

Nei da er det å gå over til plan B. Planlegge ruter via ViaMichelin og GoogleMaps Dette er litt mer tidkrevende og krever utskrifter, men gir normalt en god oversikt og gode alternativer. Prøver meg på forskjellig alternativer Teheran-Asjabad , Osj-Oskeman, med mange forskjellige alternative skrivemåter.  Navnene kommer opp i feltene for Fra og Til. Trykker Search. Får svar «impossible to calculate this route». Enten er det amerikanske myndigheter som har lagt inn sperrer på slike søk, eller så er det ingen veier som er lagt inn i systemene til dette formål. Eller er det slik at det ikke finnes vei?

Gobi med eller uten vei

Vel. Da er det å gjøre det på gamlemåten. Ut til bokhandlere og for å kjøpe papirkart. Jippi. Jeg er tydeligvis minst 7 år for sent ute. Kart i papirformat er ut konkluderer jeg etter 4 forsøk.

Da er det bare å sette seg foran PC-en igjen og fortsette å lete på internettet. Og der, der finner jeg redningen. Standford UK. De har til og med en chattefunksjon. Jeg ber der vennligst om hjelp og de ber meg sende spørsmål vi a e-post. Det gjør jeg kl. 10.04 og klokken 11:42 får jeg svar. Fantastisk. Da har de listet opp forskjellig alternative kart de har for de forskjellige landene vi skal innom. Så er det for meg å trykke på valgene for å se på hvordan kartet ser ut og egner seg for bilkjøring.

Det er kun en «vei» sør-nord i Turkmenistan

Så kart bestilles. Et av kartene har de ikke inne og jeg forsøker rundt igjen før det dukker opp på Amazon.  Og få dager etter dukker de opp i postkasse. Det er få gleder som er større enn å brette ut et ark på stuebordet og begynne å planlegge hvor ruten skal gå. Og sannheten begynner sakte å gå opp for meg. Det er ENORME avstander vi skal over. Kasakhstan f eks er på størrelse med Vest-Europa. Kartene er i målestokk 1:2 000 000. Og det finnes faktisk ikke vei i store områder. Så enten må vi ta en stor omvei rundt, eller ta sjansen og kjøre rett på og håpe vi finner fram og at det er framkommelig. Så her blir det å huske på en gammel fjellvettregel:  Husk kart og kompass. Og ørkenens lov: Kjører du deg vill så finn strømledninger og følg de, da kommer du før eller senere til et hus. Dette kan ikke bli annet enn spennende.

M41 Pamir Highway. Her tar vi i det minste ikke feil vei

https://www.viamichelin.com/

https://www.google.com/maps

http://www.stanfords.co.uk/maps-atlases

https://www.amazon.com/maps/s?k=maps

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag nettstedet ditt med WordPress.com
Sett i gang
%d bloggere liker dette: